Raport informativ cu privire la Programul de sprijin pentru repatriere voluntară umanitar asistată și reintegrare (RVAR) 2018 / I (ianuarie - martie 2018)

Pentru migranții care doresc să se întoarcă acasă însă nu dispun de mijloace financiare, programele de repatriere voluntară umanitar asistată si reintegrare (RVAR) implementate de OIM la nivel global rămân în continuare singura soluție disponibilă. În primul trimestru din 2018 (ianuarie-martie) 13.509 persoane au beneficiat de asistență din partea OIM, la nivel global, prin intermediul acestor programe. Acest număr marchează o scădere de 28% față de aceeași perioadă a anului trecut, când 18.879 de migranți au beneficiat de asistență pentru repatriere. Această scădere se datorează, în mare parte, volumului mai redus de solicitări de repatriere voluntară venite din Spațiul Economic European (SEE). SEE rămâne și anul acesta regiunea cu cea mai mare proporție a beneficiarilor care doresc să se întoarcă în țările lor de origine.

Distribuția de gen a beneficiarilor programelor de repatriere voluntară rămâne și anul acesta în marja acelorași procente ca în primul trimestru din 2017. Germania rămâne și anul acesta țara gazdă cu cele mai multe returnări voluntare iar Albania, Iraq și Afganistan rămân principalele țări de origine ale beneficiarilor programelor de repatriere (RVAR) la nivel global.

Raportul complet, care detaliază cifrele și tendințele observate în primele trei luni ale anului 2018, poate fi descărcat aici