Raport informativ cu privire la programul de sprijin pentru repatriere voluntară umanitar asistată şi reintegrare (RVAR) 2017/II

Cifrele prezentate în acest buletin arată o scădere a numărului de beneficiari ai AVRR în primul semestru al anului 2017, comparativ cu aceeași perioadă din 2016. Acest lucru se datorează în principal unui volum mai mic din Spațiul Economic European (SEE) și al Elveției.

Această scădere poate fi explicată printr-o combinație de factori structurali și contextuali, care variază de la o țară la alta:

·        Afluxul scăzut al migranților sosiți și a cererilor de azil;

·        Creșterea numărului de migranți aflați în situații vulnerabile (a căror prelucrare necesită mai mult timp);

·        Și schimbările în politicile naționale privind migrația și azilul, inclusiv accentul pus pe returnările forțate sau restricțiile în criteriile de eligibilitate ale AVRR.

"Cifrele prezentate în buletin oglindesc o situație care revine la normal pentru RVAR la nivel mondial, după volumul mare, fără precedent, al repatrierilor voluntare, asistate, din Europa în 2016", a remarcat Nicola Graviano, Specialist RVAR în cadrul Departamentul de Asistență Migranți al OIM (DAM/MAD) din cartierul general al OIM de la Geneva. În același timp, datele buletinului arată o creștere a repatrierilor voluntare, asistate, din țări precum Niger sau Djibouti, care sunt de obicei considerate țări de tranzit pentru migranți aflați pe calea spre SEE sau țările din Golf. "Colegii noștri din teren au observat o creștere generală a numărului de migranți aflați în situații vulnerabile în rândul persoanelor repatriate, care necesită o atenție specială și o asistență adaptată", a concluzionat Graviano.

De la 1 ianuarie până la 30 iunie 2017, SEE și Elveția au reprezentat regiunile de unde s-au întors majoritatea migranților (73%), în timp ce Europa de Sud-Est, Europa de Est și Asia Centrală au rămas regiunile cu cel mai mare număr de repatriați (39% ). Migranții asistați de OIM s-au întors în principal din Germania (16,645), Grecia (2,924) și Niger (2,795). Principalele țări de origine au fost Albania (4.421), Irak (4.006) și Etiopia (2.330).

 

* Datele periodice sunt provizorii și, prin urmare, ar trebui considerate ca fiind estimative. Datele globale AVRR sunt revizuite și finalizate anual.

Pentru a accesa buletinul RVAR online 2017/II, dați click aici.

Pentru a vedea principalele date ale Raportului AVRR pe 2016, click aici.

Pentru  mai multe informatii despre programele RVAR ale OIM, click aici.

Pentru mai multe informații, contactați sediul central al OIM din Geneva:
Nazanine Nozarian, Tel: +41 22 717 9314, Email: nnozarian@iom.int or Jorge Galindo, Tel: +41 22 717 9205, Email: jgalindo@iom.int

 

Attachments:
Download this file (AVRR-2016-Key-Highlights.pdf)AVRR-2016-Key-Highlights.pdf[ ]15079 Kb
Download this file (IOM-AVRR-Bulletin-2017-2.pdf)IOM-AVRR-Bulletin-2017-2.pdf[ ]804 Kb