Manual de orientare pentru refugiații relocați din Turcia în România

Acest material se adresează persoanelor care urmează a fi relocate în România pentru a primi o formă de protecție internațională.

Materialul cuprinde informații generale despre România, drepturi și responsabilități fundamentale, accesul la servicii, interacțiunea cu societatea românească și comunitățile de străini și alte informații utile pentru conturarea și gestionarea așteptărilor privind ședere și integrarea în societatea românească. Informațiile te vor ajuta șă te pregătești pentru sosirea în România și pentru acomodarea mai ușoară după sosire. Manualul conține mai multe informații și nu ar trebui să-ți faci griji că nu le vei putea reține. Rolul lui este de a-ți da răspunsuri la întrebări când vei avea nevoie și de a te ajuta să înțelegi socio-cultural noua ta țară gazdă, drepturile și responsabilitățile pe care le vei avea.

România este o țară în care poți să ajungi să te simți ca acasă. Pentru aceasta, nu totul va fi foarte simplu de la bun început, vor exista momente când te vei simți confuz sau îți va fi dor de casă. Am inclus în acest manual informații de bază privind diverse aspecte cu care te vei întâlni în viața de zi cu zi în România, dar cele mai multe informații privind viația în noua ta țară le vei obține după ce ajungi efectiv și te instalezi.

Reține că nici un manual nu poate răspunde la toate întrebările, iar înțelegerea unei noi țări este un proces care se desfășoară pe parcursul a mulți ani. Astfel, este foarte important să ai răbdare și mai ales cu dorința de a învăța, de a te adapta și integra.

Descarcă broșura în română.

Descarcă broșura în engleză.

Descarcă broșura în arabă.