Potențialul Migrației Gobale 2010-2015

Pe 11 iulie 2017, Agenția ONU pentru Migrație (OIM) și-a lansat raportul "Măsurarea potențialului migrațional global 2010-2015", care analizează intențiile de migrație ale populației la nivel global pentru perioada 2010-2015.

Constatările Centrului Global pentru Migrație al OIM (GMDAC) arată că mai puțin de 0.5% din adulții din întreaga lume (aprox. 23 de milioane) se pregătesc activ pentru a emigra în afara granițelor. Destinația cea mai populară pentru cei care totuși intenționează să migreze este SUA, urmată de Marea Britanie, Arabia Saudită, Franța, Canada, Germania și Africa de Sud. Unul din trei adulți chestionați intenționează să migreze într-o țară în curs de dezvoltare.

Jumătate dintre cei care intenționează să migreze trăiesc în doar 20 de țări, printre care Nigeria, India și R.D. Congo, țări care au, totodată, și cel mai mare număr de adulți care intenționează să migreze în străinătate. În această ordine de idei, Africa de Vest, Asia de Sud și Africa de Nord sunt regiunile cu cel mai mare potențial de migrație.

Studiul se bazează pe sondaje de opinie internaționale realizate de Gallup World Poll.

"Acest sondaj global unic oferă o perspectivă importantă asupra intențiilor de migrație ale oamenilor și asupra profilului celor care vor migra cel mai probabil", a declarat directorul general al OIM, William Lacy Swing.

Ponderea populației adulte care intenționează să migreze în străinătate a crescut moderat la nivel global, dar mai rapid în anumite regiuni. Adulții care planifică și se pregătesc să migreze sunt, de cele mai multe ori, bărbați, tineri, singuri, care trăiesc în zonele urbane și au absolvit cel puțin învățământul secundar.

Numărul persoanelor care intenționează să migreze pare a fi un bun predictor al fluxurilor reale de persoane, așa cum au fost înregistrate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Eurostat și Departamentul ONU pentru Afaceri Economice și Sociale (UN DESA). Analiza ulterioară a potențialului migrației poate contribui la dezvoltarea scenariilor de migrație și prognoză. Cu toate acestea, este important de observat că măsurarea migrării potențiale nu este aceeași cu măsurarea migrării efective. Există multe motive pentru care nu se poate realiza niciodată un plan de migrație, printre care restricțiile politice, lipsa resurselor sau răzgândire potențaililor imigranți.

Gallup World Poll conduce sondaje reprezentative la nivel național în peste 160 de țări. Aceste sondaje oferă o indicație a persoanelor care intenționează să migreze, care țări au cel mai mare număr de potențiali imigranți și țărilor în care oamenii ar dori să se mute.

Directorul general al OIM, Swing, a adăugat că noul studiu scoate în evidență o tendință care a apărut de ceva timp, pe care a explicat-o ca fiind "gama largă de țări, atât bogate, cât și sărace, care atrag migranții".

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să-l contactați pe Jasper Dag Tjaden, Centrul de Analiză Globală a Datelor privind Migrația (CAGDM/GMDAC), IOM Berlin, Tel: +49 30 278 778 22, Email: jtjaden@iom.int