OIM a lansat Raportul Mondial privind Migrația pentru anul 2015

1 din 5 migranți locuiesc în cele mai mari 20 de orașe din lume și în multe dintre aceste orașe migranții reprezintă o treime sau mai mult din populație. Raportul OIM pentru 2015 pe tema „Migranți și orașe: parteneriate noi pentru gestionarea mobilității ” se concentrează pe legătura strânsă dintre mobilitatea umană și dezvoltarea urbană, dar și pe modul în care migrația și mediul urban se modelează reciproc.

Potrivit raportului, în 2014, peste 54% din populația globală trăia în mediul urban. O constatare cheie a raportului din acest an o reprezintă creșterea mobilității umane în mediul urban. Până în 2050, la nivel global este de așteptat ca populația urbană actuală de 3,9 miliarde să crească la 6,4 miliarde. În același timp, profilul geografic al fluxurilor migratorii se modifică în conformitate cu schimbările economice. Migranții sunt din ce în ce mai atrași de orașele țărilor care înregistrează creșteri economice precum cele din Asia de Est, Brazilia, sudul Africii și vestul Indiei.

Discursul actual privind legătura dintre migranți și mediul urban tinde să se limiteze la integrarea migranților internaționali din partea de Nord a globului. Raportul vine cu o abordare diferită și se axează pe o perspectivă de ansamblu, acordând o atenție particulară situației migranților din orașele aflate în partea de Sud a globului. Pentru prima dată, raportul OIM analizează atât migrația internă, cât și migrația internațională. Noile cifre prezentate în raport arată că migrația de la sud la sud, între țările cu venituri mici sau mijlocii, determină apariția imigrării și emigrării în orașele aflate în zone în curs de dezvoltare.

Oamenii care migrează la orașe aduc beneficii și oportunități economice, sociale, culturale, dar și riscuri pentru comunitățile de migranți, comunitățile locale și factorii de decizie. Diversitatea excesivă poate determina segregarea pe cartiere, într-o anumită zonă a orașului, a anumitor etnii, naționalități sau grupuri cu acelasi statut socio-economic. Deși există unele efecte pozitive ale segregării etnice, factorii de decizie tind să combată acest fenomen. Raportul subliniază faptul că multietnicitatea reprezintă o stare normală a multor orașe din lume aflate în zone mai puțin dezvoltate și care se confruntă adesea cu fluxurile migratorii mixte care includ persoane strămutate intern și migranți aflați în tranzit.

Raportul Mondial privind Migrația din anul 2015 evidențiază faptul că multe orașe nu sunt motivate și nu au suficiente resurse pentru  a asigura o integrare eficientă și solicită dezvoltarea unei platforme care să permită schimbul de informații, bune practici, know-how, dar și dezvoltarea de politici care să faciliteze procesul de integrare al migranților la nivel local. 

***

OIM a lansat Raportul Mondial privind Migrația pentru anul 2015, în cadrul conferinței internaționale privind dinamica complexă a mobilității umane în mediul urban, întâlnire organizată la Geneva, în perioada 26-27 octombrie. 

 

Raportul este disponibil online în engleză, franceză și spaniolă:

http://publications.iom.int/system/files/pdf/wmr2015_en.pdf

http://publications.iom.int/system/files/pdf/wmr2015_fr.pdf

http://publications.iom.int/system/files/pdf/wmr2015_sp.pdf