Programul de Sprijin pentru Repatriere Voluntară Umanitar Asistată și Reintegrare (RVAR)

Fiecare dintre milioanele de persoane care își părăsesc căminul în căutarea unei vieți mai bune are propria poveste. Reîntoarcerea acasă este o decizie importantă. Dacă ești cetățean al unui stat din afara Uniunii Europene, ți-ai pierdut dreptul de ședere legală în România, indiferent că ai venit la studii, pentru un loc de muncă, ești solicitant de azil sau ai intrat ilegal în România, dar dorești să te întorci acasă, află din următorul materiale video cine și cum te poate ajuta.

Din aprilie 2017, OIM România a ajutat peste 80 de migranți să se întoarcă voluntar acasă prin Programul de Sprijin pentru Repatriere Voluntară Umanitar Asistată și Reintegrare (RVAR) . Programul se desfășoară până în 2020 cu sprijin financiar din Programul Național - Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare (FAMI) al Uniunii Europene.

Programul de repatriere voluntară este unul umanitar și se adresează migranților din state non UE sau din Spațiul Economic European care și-au pierdut dreptul de ședere legală în România (studenți, muncitori etc.) și care doresc să se întoarcă în țările de origine. De acest program mai pot beneficia și solicitanții de azil care au primit o decizie negativă dar și cei care nu au primit încă o decizie definitivă, dar doresc să renunțe la procedură și să se întoarcă acasă.

RO:


EN:


AR: