OIM Romania a susținut un seminar de informare pe marginea proiectului de repatriere voluntară (RVAR)

În data de 24 aprilie 2018, a avut loc un seminar de informare pe marginea proiectului Programul de sprijin pentru repatriere voluntară umanitar asistată și reintegrare (RVAR). Acest proiect se adresează migranților aflați ilegal sau a căror şedere a devenit ilegală pe teritoriul României posibilitatea de a se întoarce acasă cu demnitate şi oportunitatea de a primi un sprijin de reintegrare în ţara de origine.

Proiectul are o durată de 3 ani, se desfăşoară în perioada mai 2017 - aprilie 2020 (cu contracte subsecvente amuale), este implementat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Biroul în România, în parteneriat cu Asociaţia Serviciul Iezuit pentru Refugiați (JRS) și în cooperare cu instituții guvernamentale şi misiuni diplomatice.

Evenimentul, care a marcat și încheierea primei etape de implementare a proiectului (mai 2017 – aprilie 2018), s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea instituțiilor publice cu atribuții în domeniul migrației (Inspectoratul General pentru Imigrări, Poliția de Frontieră), ai autorităților publice centrale (Ministerul Muncii), ai ONG-urilor active în domeniul integrării migranților în România precum și reprezentnați ai mass-media.

În debutul evenimentului, Maria Voica, Coordonator Programe în cadrul OIM România, a susținut o scurtă prezentare a cadrului conceptual în care se înscrie proiectul, a principalelor activități care sunt desfășurate în cadrul acestuia și, nu în ultimul rând, a principalelor rezultate obținute în 2017. Cu acest prilej, a fost prezentat și contextul european al fluxurilor migratorii precum și rezultatele obținute de alte state europene prin intermediul propriilor programe de returnare.

Prezentarea susținută de OIM România a fost urmată de intervenția directorului Direcției Azil și Integrare din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), Comisar Șef de Poliție Mircea Babău. Acesta a vorbit despre sistemul de azil din România, despre schimbările legislative care sunt așteptate în acest domeniu precum și despre provocările întâmpinate în 2017. „Ca să vă faceţi o idee despre dimensiunea cererilor de azil de anul trecut, în 1998 România a înregistrat 657 de cereri de azil, iar anul trecut, în 2017, în luna aprilie au fost înregistrate exact acelaşi număr de cereri de azil, într-o singură lună, respectiv 657. Creşteri spectaculoase, 161% faţă de anul 2016. Marea majoritate au intrat pe la graniţa cu Serbia, am înregistrat acolo peste 3.800 de cereri de azil la centrul nostru de la Timişoara şi pe baza proiectului de monopol care îl derulează Direcţia Azil şi Integrare am reuşit să transferăm de la Timişoara la celelalte centre de azil din ţară peste 2.400 de persoane fără să întâmpinăm nicio dificultate”, a mai spus Mircea Babău.